In het Derde weekend van Oktober wordt al meer dan 50 jaar de Jamboree On The Air (JOTA) gehouden. Een evenement wat voor zowel zendamateurs als scoutingleden als een hoogtepunt van het jaar wordt gezien. Tijdens deze JOTA nemen zendamateurs hun apparatuur mee naar scoutinggroepen over de hele wereld om de scouts vervolgens met elkaar in verbinding te stellen. Elk jaar doe ik dit bij Scouting Dirk Duyvel te Alkmaar als first operator. Het callsign van het station wordt dan PA3WEG/J. De stroke J toevoeging is geldig na registratie bij scouting nederland. Reeds heel wat jaren wordt er in Noord-Holland een evenement georganiseerd genaamd "JOTAcross". De winnaar van een editie heeft als taak de volgende editie te organiseren. Vorig jaar heeft Scouting Dirk Duyvel gewonnen....

Tijdens de JOTAcross worden er om het half uur een vragenblok van 8 vragen verzonden over de radiozenders (2m en 70cm band). Er zijn zes vragenblokken. De zestien deelnemende groepen lossen deze vragen zo snel mogelijk op en sturen drie letters van het antwoord, gecodeerd met ENIGMA, door naar de organisatie via 2m en 70cm verbindingen. Tevens "crosst" een mobiel team door Noord-Holland om bij allerlei posten doe-opdrachten te doen. Uiteindelijk komen de mobiele teams naar Scouting Dirk Duyvel om aldaar live de uitslag bij te wonen. Deze uitslag wordt tevens live uitgezonden via 2m en 70cm, en via Amateur TeleVisie (ATV).

Als First Operator PA3WEG/J was ik verantwoordelijk voor alle radio en televisie verbindingen tijdens de JOTAcross. Het ATV-gedeelte werd door Hans PH0V geregeld. Op twee posten waren Ruud PE1BTV voor de peilbakens en Henk PA3FMC voor de portopost aanwezig. In het "zenuwcentrum" waren Antionette PD7TWO en Frans PA2FAP druk bezig met aannemen van de antwoorden, terwijl ikzelf bezig was om alle vragen goed uit te zenden en samen met Hans een "oogje in het technische zeil" te houden. Naast Frans en Antionette zaten respectievelijk Loan en Joke om het scoreformulier per groep bij te houden en om de gespelde letters te dubbelchecken.

operators 1 operators 2

Omdat we in heel Noord-Holland een prima signaal wilden neerzetten, hebben we van Schot een telekraan gesponsord gekregen voor het weekend. Eigenlijk zouden we nog een grotere kraan krijgen dan degene die we uiteindelijk konden gebruiken, maar die kon door zijn gewicht en draaicirkel niet op de door ons gewenste opstelplaats komen. Nadat de mannen van Schot op vrijdagmiddag (in hun weekend!) alsnog een vervangende kraan regelden, hebben we snel de constructie om de antennes te bevestigen aangepast, en de antennes naar 33 meter hoogte gehesen.

kraan telekraan

De vragen werden uitgezonden met behulp van een PC welke elk half uur via een script automatisch de beide zenders inschakelde, en vervolgens een wave-file afspeelde. Het audio van de PC liep via een mengpaneel de zenders in, en hiervoor heb ik een speciale interface gemaakt met een tweetal PTT-relais en twee audio-trafo's.

Gebruikte apparatuur:

Last modification on: 23 Feb 2016. File: pa3weg/jotacross2009.php